15 legfontosabb napelem fogalom

Amikor valaki a napelemes rendszerek jellemzőibe, kiépítésébe próbálja magát beleásni, akkor könnyen előfordulhat, hogy belefut egy-egy korábban ismeretlen fogalomba, kifejezésbe. Gyakran ezeket az új kifejezéseket ki sem fejtik bővebben, ezért újabb kutatómunka indulhat annak értelmezésre. Az alábbiakban, hogy mindennek elejét vegyük, most összegyűjtöttük a 15 legfontosabb napelem fogalmat, amivel könnyedén összetalálkozhatunk magyarázat nélkül.

1, Szigetüzemű napelemes rendszer

A sziget üzemű napelemes rendszerek teljesen önálló rendszerben működő napelem rendszerek. Emiatt nem is kapcsolódnak semmilyen közüzemű elektromos hálózathoz sem, így leadni sem tudják a megtermelt, de fel nem használt elektromos energiát. Ez a fajta rendszer ideális lehet olyan helyeken, ahol nem lehet bevezetni az elektromos áramot.

2, Hálózatra visszatápláló napelemes rendszer

A hálózatra visszatápláló napelemes rendszerek a fel nem használt elektromosságot egy ad-vesz mérőóra segítségével képesek a közüzemű elektromos hálózatba visszajuttatni. Ennek köszönhetően a helyi szolgáltató felé mi értékesíthetjük ezt az energiát. Amennyiben a felhasznált energia azonban nagyobb, mint a megtermelt mennyiség, akkor a hálózatról vételezhetünk elektromosságot. A felhasznált és a leadott energiából időszakosan el kell számolnunk a szolgáltatóval, aminek szintén az ad-vesz mérőóra az alapja.

3, Ad-vesz mérőóra

Az ad-vesz mérőóra a hálózatra visszatápláló rendszerek esetén a szolgáltatóval történő elszámolás alapját képezi. Emiatt ezt a mérőórát minden esetben a szolgáltató emberei helyezik fel és az elszámolási időszak a felhelyezéstől veszi kezdetét.

4, Inverter

Az inverter biztosítja a napelem panelek és az ingatlan elektromos hálózata közötti kapcsolatot. Elsődleges feladata a modulok szolgáltatta egyenáram (DC) átalakítása váltakozó árammá (AC). Hálózatra csatlakozó napelemes rendszer esetében az inverter további szinkronizációs és védelmi feladatokat is ellát, ami biztosítja az illeszkedést az szolgáltatói követelményekhez.

5, DC

Az egyenáram rövidítése. A napelem panelek közvetlenül egyenáramot állítanak elő, akkumulátorban is ilyen energia tárolható, azonban az általunk használt fogyasztók jellemzően váltakozó áramot igényelnek.

Erről bővebben az egyenáram Wikipédia oldalán olvshat.

6, AC

A váltakozó áram rövidítése. A napelem panelek közvetlenül egyenáramot (DC) termelnek, ezt egy inverter segítségével alakíthatjuk át váltakozó árammá.

Erről bővebben a váltakozó áram Wikipédia oldalán olvshat.

Ha pedig szerete még többet megtudni a váltakozó és egyenáramról, akkor ez az összehasnlító cikk érdekelheti. (angol nyelven)

7, Névleges teljesítmény

Névlegesnek mondható az a teljesítmény adat, amit a gyártók meghatároznak az adott napelemre vonatkozóan, Watt mértékegységben meghatározva. Ezt minden esetben a legideálisabb körülmények között határozzák meg. Emiatt a valós, használat közbeni teljesítmény eltérhet ettől.

8, Fajlagos teljesítmény

A valós, vagyis tényleges energiatermelés és a névleges teljesítmény hányadosára a szakzsargon fajlagos teljesítményként hivatkozik.

9, kW

Teljesítmény mértékegysége. 1 kilowatt = 1.000 watt.

10, kWh

A kilowattóra rövidítése. Az egy órán át 1.000 watt termelt vagy fogyasztott energiának felel meg és 3,6 millió Joule energiával egyenlő. Számítása: kW(kilowatt) x h(óra)

11, kWp (Wp)

A maximális leadott teljesítménye egy napelemnek, optimális körülmények között. Ezredrésze a Watt peak. Az egyes modulok jellemzésére ez a mértékegység a használatosabb.

12, Watt peak

A watt peak egy olyan mérőszám, ami egy napelem legjobb teljesítményét mutatja ideális körülmények között. Wp jelölésként is gyakran találkozhatunk vele.

13, Hatásfok

A hatásfok azt határozza meg, hogy 1 négyzetméternyi napelem felület mennyi energiát képes előállítani a beérkező napenergiából. Erre azért van szükség, mert bizonyos szintű veszteség mindig keletkezik az átalakítási procedúra során.

Ha többet szeretne tudni a hatásfokról általános esetben, olvassa el a Wikipédia oldalát.

14, Hőmérsékleti együttható

A hőméréskelti együttható mutatja meg, hogy az ideális 25 C˚-os hőmérséklethez képest mennyivel növekszik a napelem hőmérséklete. A napelemek ugyanis az ideális hőmérsékleten teljesítenek a legjobban. Ha ettől eltér a hőmérséklet, akkor azzal együtt a teljesítmény is.

15, Felületi hőmérséklet

A felületi hőmérséklet a felszerelt, üzembe helyezett napelem aktuális hőmérsékletére vonatkozik. Fontos adat, melyből megállapítható, hogy mennyivel tér el a napelem hőmérséklete az ideálistól.

Összegezve:

A fenti 15 napelemekkel kapcsolatos fogalom tisztázásával remélhetőleg könnyebben megérthetővé váltak a leírásokban szereplő szakszavak is. Ezeknek köszönhetően talán teljesebb képet kap minden érdeklődő a megfelelő választás meghozatalához.

Kiváncsi mennyibe kerülne kiváltania a villanyszámláját?

Ossza meg ezt a bejegyzést!

További bejegyzések